Jun07

Kocioł żeliwny czy stalowy?

Zarówno kotły żeliwne jak i stalowe mają swoje wady i zalety ze względu na materiał, z którego zostały wykonane. Kotły stalowe wykonuje się ze zespawanych płyt i rur stali, zwanej stała kotłową. Kupując taki kocioł należy zwrócić uwagę na grubość blachy, z jakiej został zrobiony piec. Za cienka może się odkształcać i może nawet dojść do perforacji, czyli przerwania. Stalowe kotły potrafią korodować już po trzech latach użytkowania. Zewnętrzna powłoka kotła wykonana jest najczęściej z lakierowanej blach i powinna być zaizolowana termicznie , by kocioł nie ogrzewał kotłowni. Najczęściej spotykanymi kotłami stalowymi są o dwu lub trój ciągowym przepływie spalin. Obecność dodatkowych ciągów powoduje dłuższa drogę spalin a co za tym idzie zwiększa efektywność wykorzystania ciepła ze spalania opału. Dlatego wyposażone są one w wentylator wdmuchujący powietrze do paleniska. Natomiast kotły żeliwne są nieco droższe od kotłów stalowych, gdyż ich elementy odlane są z żeliwa materiału znacznie odporniejszego na korozje niż stal. Ich niewątpliwą zaletą jest okres użytkowania nawet do 25 lat, maja mniejsze rozmiary niż kotły stalowe. Odznaczają się duża przewodnością ciepła i sprężystością. Natomiast ich dużą wada jest niska odporność na gwałtowne wahania temperatury, co może powodować pękanie, są wrażliwe również na wstrząsy i maja wysoka cenę. Przeznaczone są do spalania koksu.