Jun07

Kotły jedno i dwufunkcyjne

Większość kotłów na paliwo stałe i olej grzewczy to kotły jednofunkcyjne. Cechują się tym, że podgrzewają wodę jedynie na potrzeby ogrzewania pomieszczeń. Jedynie większość piecy gazowych to są piece z dodatkową funkcja podgrzewania wody użytkowej. Zaleta pieca dwufunkcyjnego jest minimalizacja kosztów zakupu urządzenia, nie musimy posiadać dodatkowego urządzenia podgrzewającego wodę w kranie. Zajmuje on niewiele miejsca, podgrzewa wodę jedynie w momencie korzystania z niej. Natomiast strumień cieplej wody jest ograniczony, a jego temperatura niestabilna. Aby uruchomić strumień ciepłej wody do użytku bieżącego musi być on niezwykle silny. Ponadto gdy kran jest nieco oddalony od pieca na ciepłą wodę trzeba chwilę poczekać. Natomiast jednofunkcyjny piec jest tańszy od dwufunkcyjnego, lecz trzeba do niego dokupić dodatkowe urządzenie podgrzewające wodę. Może podgrzewać wodę znajdującą się w zasobniku, dzięki czemu można z niej korzystać praktycznie bez ograniczeń. Gromadzenie wody ciepłej w zasobniku powoduje, że ciepłą wodę mamy od razu i nie musimy na nią czekać. Natomiast zainstalowanie takiego kotła jest bardziej kłopotliwe bo potrzebuje dodatkowy zasobnik na ciepłą wodę, więc wymaga również większej przestrzeni. Woda gromadzona w zasobniku współpracującym z kotłem jednofunkcyjnym stygnie, więc co jakiś czas musi być ponownie ogrzewana, co nie sprzyja oszczędności energii.